17 maart 2014

ACHTERLIJK EUROPA – VN TEN ONDER

Dat de leiders en promotoren van een Verenigd Europa niet hoog oplopen met het concept "Democratie", is oud nieuws. De politici die de Europese Grondwet door de strot van de burgers hebben geduwd, zijn uitgesproken  tegenstanders van de mening(en) die leven binnen de bevolking. In hun eigen ogen vertegenwoordigt dit kleine kliekje Euro-nationalisten de waarden van de menselijke beschaving, wie het daar niet mee eens is, zijn barbaren. Wie een ongepaste mening heeft, dient gestraft, en dus vaardigt de Europese Unie nu strafmaatregelen uit tegen de bevolking van de Krim, die nochtans ondubbelzinnig haar mening heeft kenbaar gemaakt.

"Shame on you !", zou ik zeggen.

Wanneer Poetin de Europese Unie als een polariserende kracht omschrijft, heeft hij overschot van gelijk. Dat is niet alleen in Oekraïne zo, dat geldt ook voor België, dat onder impuls van het Europese volkeren-denken uit elkaar wordt getrokken.  De Europese gedachte erkent immers geen individuele rechten, maar alleen volkeren rechten, dwz de rechten van "De Fransman" of van "De Duitser", maar niet de rechten van Fransen of Duitsers. Kortom, als, volgens de Europese logica, "De Oekraïner" kiest voor Europa, dan moet "De Rus" zich daar niet mee moeien. Menselijk meervoud en morele integriteit bestaan niet voor Eurocraten.

De stupide politiek van Europa in de Krim krijgt navolging in het "Land van de Vrijheid", waar vooral de mening telt die trendy is. Obama maakt zich hopeloos belachelijk.

Maar, en dat is wel echt ernstig, meer en blijken de Verenigde Naties zichzelf op te heffen. Waar tijdens de Koude Oorlog een Russisch "Njet" belangrijk was en met  tegenzin aanvaard werd omwille van de Wereldvrede en omwille van het gevaar van een nucleaire catastrofe, is men nu dit onuitsprekelijke gevaar blijkbaar vergeten. "Eigen Gelijk" is voor de G7 die Rusland uit de G8 willen, belangrijker dan consensus, en dus belangrijker dan Wereldvrede zelf.

Het is niet Poetin die met vuur speelt, maar wel de weldenkende "Wereldleiders" die gevangen zitten in een tunnelvisie van zelfgenoegzaamheid en zelf-evidentie.

Europa deugt niet, en een sterk of één-gemaakt Europa deugt nog minder. Die realiteit wordt door Rusland en Poetin in de verf gezet, tot tegenzin van de zelfverklaarde "Ridders van de Mensheid", maar daarom is de Russische omschrijving niet minder waar of terecht.

 

Geen opmerkingen: